Waar u op moet letten bij tegelzetten

Als u tegels gaat leggen of zetten in bijvoorbeeld een badkamer of in een woonkamer of keuken, zijn er diverse zaken waar u rekening mee moet houden voor een goed resultaat. Deze zaken gelden niet alleen als uzelf tegels gaat zetten, maar ook als u een tegelzetter in de arm neemt. Om u van dienst te zijn, zetten we hier de belangrijkste zaken waar u op moet letten op een rijtje.

Kies de juiste tegel

Verschillende ruimtes vragen om verschillende soorten tegels. Voor een woonkamervloer, waarop veel gelopen wordt, worden andere tegels gebruikt dan in een badkamer, die weer een vochtige ruimte is. Laat u goed informeren.

Tip: Koop altijd een paar extra tegels extra, zodat u altijd een tegel kunt vervangen bij beschadiging of breuk.

Zorg voor de juiste ondergrond

Een vloer, maar ook een muur waarop tegels komen, moet zowel schoon als helemaal vlak zijn.

Zorg voor de juiste materialen

Sommige tegels kunnen gelijmd worden, andere worden gelegd in cement. Zorg dat u van tevoren precies dat in huis hebt dat geschikt is voor de door u gekozen tegels. Tegels moeten ook gevoegd worden. Let op dat u de juiste kleur voegmiddel kiest. En in natte ruimtes is het noodzakelijk de naden te (laten) kitten. Zorg ook voor een waterpas, tegelvoegkruisjes, een tegelsnijder en middelen om cementsluier te verwijderen.

Zorg vooraf voor een legplan

Maak altijd eerst een indeling vooraf, hoe de tegels gelegd moeten worden. Zo loopt u het minste risico korte stukjes tegel te moeten gebruiken omdat u niet goed uitkomt.

Let op: tegels zijn meestal niet helemaal maatvast, gebruik verschillende pakketten door elkaar.

Tip: Werk altijd van achteren naar voren.

Laat gelegde tegels voldoende uitharden/drogen

Loop de eerste 48 uur niet over een tegelvloer en voeg tegels niet eerder dan dat alle lijm/cement volledig droog is. Dit is meestal na ongeveer 24 uur.

Let op: als u cementsluier verwijdert, gebruik dan speciaal hiervoor bedoelde schoonmaakmiddelen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf een reactie